De 3 Krachtpijlers van een Visie

In dit artikel wil ik aandacht besteden aan visies op verschillende niveaus. Ik ga visies op het niveau van een branche, een organisatie, een afdeling en een innovatie(traject) uitlichten. Hierna ga ik vervolgens elke visie beoordelen op de verschillende onderdelen: richting, binding, energie en -bij de laatste twee niveaus- passend in geheel.

 

Ten eerste is het van belang opnieuw even stil te staan bij de verschillende definities van de criteria:

1.      Richting: Geeft de visie genoeg richting? Zorgt het ervoor dat de neuzen dezelfde kanten op staan?

2.      Energie: Geeft de visie energie? Motiveert het mensen en voelt het als een challenger van je kunnen?

3.      Binding: Zorgt de visie voor binding? Zorgt het ervoor dat mensen zich er graag achter scharen, erbij willen horen en willen meedoen?

 

4.      Passend in geheel: Past de visie bij de rest van zijn omgeving (de organisatie)

 

 

 

       Branche

Afbeeldingsresultaat voor ggz logo

GGZ

De GGZ draagt bij aan de geestelijke gezondheid van mensen in Nederland. De GGZ verenigd zich in het streven naar een gezonde, sociale en veilige samenleving, die voorziet in de behoeften van elk individu om zich in vrijheid en gezondheid te ontwikkelen, in harmonie met zijn omgeving. De agenda is erop gericht de financiële en inhoudelijke randvoorwaarden te organiseren om deze gezamenlijke ambitie te verwezenlijken. 

(http://www.ggznederland.nl/pagina/missie)

 

Visie:

Met haar leden wil GGZ Nederland in de ggz-sector bewerkstelligen dat verandering en innovatie leiden tot het leveren van steeds betere zorg. De rol en meningen van patiënten worden belangrijker en vereisen dat we ons gezamenlijk inspannen voor een beter zorgaanbod en prestatie.

(http://www.ondernemingsplangids.nl/visie-statement/)

 

Richting: ** (2/5)

De visie geeft een globale richting maar is niet erg concreet. Immers, iedereen heeft een andere opvatting van de term ‘betere zorg’. Dit kan ervoor zorgen dat er juist afbreuk wordt gedaan aan de opbouw van richting. Door de verschillende interpretatie kan het er juist voor zorgen dat de neuzen een andere kant op gaan staan.

 

Energie: **** (4/5)

Het streven naar steeds betere zorg is iets dat motiveert. Dat is immers ook wat zorgpersoneel wil. Het beste voor de patient. Bovendien geeft het energie dat de patient een steeds meer centrale rol krijgt in de zorg.

 

Binding: **** (4/5)

Het feit dat in de visie is opgenomen dat de patient een centrale rol krijgt, zorgt voor binding en een ‘wij’-gevoel in de gehele organisatie in plaats van een ‘wij’- vs. ‘zij’-gevoel.

 

 

 

 

 

Organisatie

Afbeeldingsresultaat voor catharina ziekenhuis

Catharina Ziekenhuis

Catharina ziekenhuis is een ziekenhuis gevestigd in Eindhoven.

 

Visie:

“In samenwerking met elkaar en onze omgeving willen wij onze patiënten aantoonbaar de beste specialistische zorg bieden. Op een aantal terreinen leveren wij hooggespecialiseerde zorg. Om dat te kunnen blijven realiseren werken wij aan innovatie. Wij investeren in de ontwikkeling en opleiding van onze medewerkers, omdat het altijd nóg beter kan. Onze patiënten bieden wij deze zorg in een gastvrije en moderne omgeving. Wij stimuleren onze medewerkers hoogwaardige en klantgerichte zorg te verlenen door het bieden van een professioneel en prettig werkklimaat.”

(https://www.catharinaziekenhuis.nl/paginas/352-missie-en-visie.html)

 

Richting: **** (4/5)

Hoewel de visie ook weer met een brede, relatief vage term als ‘de beste zorg’ begin, geeft de visie daarna wel een heldere uiteenzetting van wat daaronder precies verstaan wordt. Vandaar dat deze visie richting geeft en ervoor kan zorgen dat de neuzen dezelfde kant op gaan staan.

 

Energie: *** (3/5)

De visie is positief en motiverend geformuleerd, dit geeft energie. Echter mist in deze visie nog iets inspirerend, iets utopisch, iets prikkelends.

 

Binding: **** (4/5)

De visie is helder uiteengezet en geeft daardoor een duidelijk beeld van het samen te behalen doel. Door het positieve karakter van de visie scharen mensen zich hier graag achter.

 

 

 

Afdeling

Afbeeldingsresultaat voor gemeente amsterdam

Gemeente Amsterdam Afdeling Basisinformatie

De afdeling Basisinformatie is stelselbeheerder voor de gemeente Amsterdam en heeft daarnaast taken op het gebied van Burgerzaken en het organiseren van verkiezingen in de stad.

 

Visie:

Basisinformatie voor de ambities van onze stad. De juiste informatie, op het juiste moment, op de juiste plek.

(https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/dienstverlening/basisinformatie/basisinformatie/organisatie/taken-visie/)

 

Richting: *** (3/5)

De visie is erg praktisch. Geeft concreet aan wat er met gebeuren. Hoewel de definitie wat werkelijk ‘het juiste’ is, zorgt deze visie er wel voor dat de neuzen dezelfde kant op staan.

 

Energie: * (1/5)

De visie is weinig inspirerend, prikkelend en energie-gevend geformuleerd. Vrij praktisch en kort door de bocht.

 

Binding: ** (2/5)

Door het praktische, niet prikkelende karakter van deze visie zorgt het niet werkelijk voor echt een community-feeling en een gevoel van saamhorigheid.

 

Passend bij geheel: ***** (5/5)

Het praktische, eenvoudige en duidelijke karakter van de visie past uitstekend bij het imago en het doel van de Gemeente Amsterdam. Alles moet helder, praktisch en transparant zijn.

 

 

 

 

Innovatie(traject)

Afbeeldingsresultaat voor green choice

Greenchoice

Greenchoice is een bedrijf dat particulieren en bedrijven helpt en stimuleert om zelf groene energie te produceren.

 

Visie

Onze toekomstvisie is dat duurzaamheid 100% vanzelfsprekend is: groene energie wordt dichtbij klanten opgewekt en dichtbij de duurzame bron gebruikt. Mensen zijn zich bewust van hun energieverbruik, besparen actief energie en wekken zoveel mogelijk zelf - of samen - groene stroom op. Iedereen heeft daarvoor toegang tot betaalbare en betrouwbare duurzame technologieën.

(https://www.greenchoice.nl/over-ons/)

 

Richting: **** (4/5)

Er wordt duidelijk aangegeven waar de stip op de horizon is waar het bedrijf naar streeft. Het doel wordt duidelijk uiteengezet en zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant op staan.

 

Energie: ***** (5/5)

De visie inspireert door het utopische en prikkelende karakter.

 

Binding: **** (4/5)

Het positieve en utopische, maar toch heldere en duidelijke karakter van de visie zorgt ervoor dat duidelijk dat community-gevoel kan ontstaan. Hier willen mensen zich achter scharen, erbij horen en eraan bijdragen.

 

Passend bij geheel: ** (2/5)

De visie is erg utopisch, inspirerend en prikkelend. Het karakter van de innovatie is (helaas) wat aan de commerciële kant. Dit strookt niet geheel met de visie.

 

 Zo wordt duidelijk dat een visie pas werkelijk sterk is wanneer er een mooie balans ontstaat tussen zowel richting, energie als binding. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0